Var rädd om din byggare

När man anlitar arbetskraft är det ju inte alla gånger som man blir arbetsgivare för den som man anlitar. Däremot blir alltid din tomt, hus och bostad en byggarbetsplats för de eller den hantverkare som arbetar hemma hos dig. Och med det har man alltid ett ansvar för att de kan arbeta på ett säkert sätt.

Nu brukar ju de flesta hantverkare kunna förse sig själva med den uttrustning som man kan behöva för ett säkert arbete. Men så inte är fallet, har man ett ansvar för att inte hantverkarna råkar illa ut när de arbetar på din tomt, ditt hus eller ditt tak, till exempel.

Det säger Arbetsmiljölagen

Lagen säger att alla som behöver jobba över 2 meter ovanför marknivån ska ha byggställning när de arbetar. Det spelar ju då ingen roll vilket slags arbete det handlar om; fönstertvätt eller hantverkstjänster – alla behöver byggställningar när de flänger utefter väggarna. Ibland ser man hantverkare som arbetar på tak utan varken hjälm eller byggställningar. Och då bör man tänka på att varje år dör det mellan 100-200 arbetare varje år. Det är mellan 100-200 arbetare för många, när det idag finns så många bra och användarvänliga arbetsredskap som kan förhindra denna sak. Ingen vill vara med om att någon hantverkare förolyckas på sin egen tomt eller bostad. Då kan man lätt förhindra olyckor genom att skaffa sig byggställningar för alla som ska upp på tak eller fasader.

Hyra eller köpa – är frågan

Om man vet med sig själv att man kommer att behöva kunna nå fasad och tak många gånger (som villaägare) så är det lika bra att skaffa sig en leverantör eller uthyrare av byggställningar. Det som många leverantörer erbjuder är ofta både och – man kan antingen köpa eller hyra. Men ibland kan man faktiskt först hyra och sedan köpa de byggställningar som man har hyrt. Då kan hyran ses som en avbetalning av byggställningar. För många är det ett bra alternativ då byggställningar är rätt så dyra verktyg att köpa.

Googla "byggställningar"

Då kan man alltid googla "byggställningar Stockholm", "byggställning Ljungby" eller någon annan ort, där man råkar bo så att man hittar något byggföretag som kan sälja eller hyra ut byggställningar. Anlitar man byggare som kommer och arbetar hemma hos en, är det ju många som har egna byggställningar, men det är inte alltid så. Ska de sedan arbeta hemma hos dig är det bäst att själv se till så att de har det som krävs för att kunna arbeta på ett säkert sätt.

4 Apr 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.