Var noga med brandtätningen

Det finns en stor risk att brand sprider sig mellan rummen i ett hus när man gjort hål för rör eller kablar. Eftersom en eld sprider sig fort, vill man hindra den. Brandtätningar stoppar den.

Varje rum i ett hus är en egen brandcell, som klassas enligt vissa regler, och de brandgenomföringar och tätningar som finns mellan rummen måste motsvara dessa brandklasser. Ytterst handlar det om att folk i huset ska hinna sätta sig i säkerhet och att skadorna ska begränsas om det börjar brinna. Brandtätningarna ska stå emot elden i en viss, specificerad tid enligt respektive standard.

Fogmassa som håller tätt

Själva brandgenomföringen är som ett rör som går genom väggen och däri finns kablar och sladdar. Det man sedan tätar med brukar vara en sorts fogmassa, som ska sitta runt brandgenomföringen. Eftersom det är av yttersta vikt att detta görs professionellt och på rätt sätt måste man anlita specialister på brandtätning. Som privatperson har man inte koll på regler och procedurer, och det är viktigt att man följer detta så att försäkringar gäller.

Företag som arbetar med brandskyddsfrågor har svar på alla dina frågor om hur du kan stoppa elden vid en brand i ditt hus. Det finns även brandskyddsmålning, brandisoleringsmaterial som man kan klä in väggar med och mycket annat. Anlita en expert, så får du alla möjliga tips och råd. Eftersom det handlar om folks trygghet och säkerhet, är det självklart att en fastighetsägare eller hotellägare ser till att alla brandskyddsregler följs till punkt och pricka.

16 May 2021

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.