Välj rätt badrumstyp

Är det dags för en badrumsrenovering? I sådana fall har du nog många funderingar. Ett viktigt beslut att ta, och som bör vara bland de första som man tar, är vilken badrumstyp man vill ha och vilka som ska använda dem. Ska ni, som en familj, ha flera badrum? I sådana fall kan det vara en idé att göra ett badrum särskilt för barnen.

Hur mycket man kan ta ut svängarna i sin badrumsrenovering beror givetvis på var och hur man bor. Bor man i en mindre etta i till exempel Gamla Stan i Stockholm, kanske man har lite mindre spelrum. Bor man däremot lite utanför Stockholm eller i en annan mindre stad har man troligtvis lättare att forma sina badrum efter sina önskemål.

Oavsett om man bor i en liten etta i centrala Stockholm eller i en stor herrgård, kan man dock påverka sina badrum i mer eller mindre mån. Vilken stil passar dig bäst?

Det öppna badrummet

En trend som blir allt vanligare att se, är att badrummet ligger i direkt anslutning till ett annat rum, till exempel sovrummet. Det här är en ganska vågad stil som definitivt inte passar alla. Klart är i alla fall att det är alternativ om man vill ta ut svängarna något. Givetvis kan man anpassa badrummet i hög grad även här. Kanske toaletten ligger i ett eget rum, medan resten ligger i sovrummet?

Att ha ett öppet badrum är det allt fler som överväger när de ska göra en badrumsrenovering. Det man bör känna till är dock att kräver vissa krav på till exempel isolering och ventilation.

Det lilla badrummet

Det lilla badrummet kan passa dem som till exempel bor i en liten etta, eller de som vill ha ett mindre badrum som komplement till det vanliga badrummet. Många väljer att installera ett litet badrum som toalett för gästerna.

Ett litet badrum kanske inte är det man helst önskar sig när man gör en badrumsrenovering. Ofta är det just för att man måste ha ett litet badrum, som det över huvud taget finns. Det man dock inte bör glömma är att det kan vara trevligt och mysigt med ett mindre badrum. En bra tumregel är att tänka minimalistiskt och stilrent när arbetar med små ytor. Det gäller helt enkelt att prioritera och inte försöka göra för mycket med det. Med den lilla storleken kan det nämligen lätt bli plottrigt.

Det stora badrummet

Om man bor stort, och kanske även har en stor plånbok, kan man satsa på att ha ett stort och fint badrum. Precis som med det lilla badrummet gäller det dock att prioritera. Bara för att det är stort, bör man inte ställa in alltför mycket grejer. Dock finns det givetvis mer utrymme att spela med än i det lilla badrummet.

En tumregel som de flesta kan ställa upp på, är att i första hand tänka att det ska vara en trevlig atmosfär. Det gäller att planera, snarare än att bara ösa in med saker.

7 Feb 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.