Undertak ger rätt atmosfär

Man tänker kanske inte på det, det är så självklart att ett tak ska ge en ombonad känsla istället för att vara ett virrvarr av kablar och naken betong, men det är för att man installerar undertak

När en byggnad är klar så finns där ett yttertak och ett innertak och det är själva skalet. Därefter börjar man skapa miljö och inredning. Det bästa sättet att ge rummen en behaglig atmosfär är därför att anlita ett företag som monterar dit ett undertak.

Undertaket sänker takhöjden och döljer kablar och ventilationsrör som går bakom innertaket. Det är oftast inte vackert att se naken betong, balkar och bjälklag som är själva konstruktionen, och rummets takhöjd blir i allmänhet alldeles för hög. Med ett undertak blir takhöjden lägre och man får en jämn ljus yta som ger prägel åt rummet och som ger god akustik.

Det finns undertak i många olika material, färger och utföranden

Undertak är skivor som man lägger in i bärverket. Här kan man sedan lätt installera el, ventilation och ljussystem på ett diskret sätt. Skivorna kan plockas loss om de skulle bli skadade eller om man behöver komma åt det som döljer sig bakom dom.

Det finns skivor av många olika material och många av dom är så kallade akustikskivor som är ljudabsorbenter. Skivorna kan vara av exempelvis glasull, stenull, träullit, gips eller plåt. Alla skivor är behandlade så att de är helt brandsäkra.

Företag som monterar undertak har stor erfarenhet och kan hjälpa till att välja det material som är lämpligast att använda.

16 Jan 2022

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.