Trapphusmålning - dags att måla om?

Hur kan man skapa en bättre stämning i en hyresgästförening eller en BRF? Att bo i en lägenhet är speciellt sett till att man har en egen bostad - men att man också delar utrymmen med andra. Dels i form av trapphuset, dels i form av förrådsutrymmen och dels i form av exempelvis tvättstugan.

Man väljer sin lägenhet - men man väljer inte sina grannar. Här handlar det givetvis om respekt. Man måste respektera varandra och man måste respektera det faktum att alla har likadana rättigheter och skyldigheter: man lever tillsammans och man måste dra sitt strå till stacken.

Det som underlättar underhåll och skapar trivsel är renlighet och skötsel. Som fastighetsägare eller som styrelsemedlem i en BRF så måste man lägga sig i framkant i denna fråga. Är exempelvis trapphuset väldigt smutsigt, väldigt dåligt underhållet och därigenom också mindre inbjudande och välkomnande så kommer de som bor i fastigheten att sluta bry sig: man går inte den där extra metern för att hålla snyggt själv.

Inte sällan blir det irriterad stämning i sådana föreningar. Att exempelvis genomföra en trapphusmålning kan göra skillnad. Ett trapphus slits dagligen av skor, av smuts och av att exempelvis barnvagnar, rollatorer och andra saker dras in över ytorna.

Tänk på detta inför en trapphusmålning

Ytskikt som golv och väggar drabbas av ett slitage och detta leder till att man också bör fräscha till med jämna mellanrum. En trapphusmålning är ett exempel på en sådan uppfräschning och det handlar om en detalj som kan göra skillnad på fler än ett sätt. Vi tittar närmare på vilka fördelar som finns med en trapphusmålning och vad man ska tänka på i samband med att man väljer en målerifirma för detta:

  • Rätt företag gör skillnad. Att måla om ett trapphus tar tid och under den tid som arbetet pågår så kommer de boende att tvingas göra vissa uppoffringar. Att välja rätt firma ger dels ett effektivare jobb, men det ger även ett jobb som sker på era villkor. Ni ska bli störda så lite som möjligt och målarna som arbetar ska respektera att ni de facto bor på deras tillfälliga arbetsplats. En flexibel och erfaren målerifirma gör skillnad!
  • Värdeökning. En trapphusmålning innebär att man ökar värdet på fastigheten. Den kan även bidra till att varje lägenhet ökar i värde och detta genom att spekulanter upplever miljön - som börjar redan i trapphuset - känns fräsch och inbjudande.
  • Ökad trivsel. En trapphusmålning gör att de boende i fastigheten känner en ökad trivsel - vilket gör att grannsämjan blir bättre och att risken för konflikt blir mindre. Det innebär även att man anstränger sig mer för att hålla rent och snyggt.
  • Rätt färg. Att planera färgen handlar inte enbart om estetik - det handlar även om funktion. Vitt kan vara ett tilltalande val i detta. Men, hur ser den färgen ut efter något år? Genom att välja en mörkare nyans - och kanske fokusera mer på externa ljuskällor - så kan man få ett enklare underhåll. Att viss färg är enklare att rengöra och torka av i samband med en trapphusstädning är också värt att tänka på. Konsultera gärna företaget ni anlitar för en trapphusmålning om detta innan!
22 Dec 2021

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.