Thujor med brett användningsområde

Vissa växter har ett mycket brett användningsområde. Så är det exempelvis med thujor, den vackra gröna busken som kan användas till så mycket olika saker.

Det finns få svenska trädgårdar som inte har, eller har haft, thujor under någon period. Och när det kommer till lite äldre hus så är thujor mer eller mindre en regel. Där hittar man gärna thujor som häckar. Men även en och annan som står som ett utropstecken och lyfter sin plats.

Thujor finns i några olika sorter. Från ljusare grönt och till mycket mörkt grönt. Samt med lite olika växtsätt. Det finns de som är perfekta som häckar, där de blir så pass täta att det inte går att se någonting igenom. Eller så finns det de som har en mer pelaraktig form och som därför passar som solitärer.

Välja rätt thujor

När man ska köpa thujor så kommer man att ha lite olika val gällande sort. Men det finns även val att göra när det gäller höjden på plantorna. Många väljer att köpa thujor som är ganska låga, för att få ett pris som är lägre. Men om man vill få en häck snabbt så är det klokt att lägga lite extra pengar på att få en högre planta direkt. Kanske en som redan är två meter hög eller mer.

Viktigt är att man väljer en sort som passar för det man ska ha den till. Och att man inte kapar toppen förrän den uppnått den höjd man önskar.

27 Nov 2022

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.