Tänk på miljön när du byter fönster

De villaägare som bor i storstäderna brukar bli nedlusade med reklam om att byta ut sina fönster. Inte så konstigt, att renovera sina fönster gör otroligt mycket för att höja värdet på villan, för att inte tala om att förbättra fasaden. Fönster är ju som husens ögon och är avgörande för intrycket man får av huset. Särskilt gamla hus mår bra av att byta sina fönster. Har man däremot riktigt gamla fönster, säg från början av förra århundradet (1900-talet) bör man inte byta ut de fönstren, då de är mycket värda och bör behållas. I alla fall anser alla som är intresserad av byggnadsvård det.

Varför inte återanvända glaset?

Många fönsterfirmor har dessutom ett miljötänk – som vi alla måste ha numera – och använder de gamla glasen i fönstren. Då kan kunden få ner kostnaderna för fönsterrenoveringen och miljön mår bättre av det. Om du av någon anledning inte vill behålla de gamla glasen i fönstren, kan du sälja dem,  då många är intresserade av sådana fönster. Kvaliteten är inte så bra, och utsikten kan vara ganska dålig.

Passa på att bli självförsörjande

Att byta ut sina fönster har fler fördelar än bara för det förnyade utseendet, även om det inte är att förringa. Byter du ut dem, kan du sänka kostnaderna för det energislösande som gamla fönster kan ha. Varför inte montera egna solceller på taket samtidigt som du monterar nya fönster? Då slår du två flugor i en smäll, dels genom att minska behovet av elektricitet OCH samtidigt bli självförsörjande av energi. Den eventuella överloppsenergi som du kan skapa, kan du dela med dig till dina grannar.

Byt till PVC-fönster

Ett tag ville miljövänner hävda att PVC-fönster inte var särskilt miljövänliga, eftersom de krävde mycekt energi för att tillverka dem. Så är det inte längre då fönstertillverkarna har lyckats få ner energiåtgången. Dessutom kan de återvinnas. Andra fördelar är att de nästan är underhållsfria. Så vill du har enkla, billiga och nästan underhållsfria fönster bör du överväga PVC-fönster.

Fördelar med tre-glas-fönster

Är du mån om att isolera fönster och samtidigt dra ner på energiåtgången, du kan alltså spara in tusenlappar här, bör du överväga tre-glas-fönster. I stället för att elda åt kråkorna kan du elda åt dig själv och din familj. Spara pengarna och åk på resa istället för att släppa ut värmen genom dina gamla fönster.

Vad kostar det att byta fönster?

Vad hela beloppet landar på beror på till vilka sorts fönster du byter. Väljer du dem med hög kvalitet får du pröjsa efter den prislappen. Väljer du tre-glas-fönster kan du räkna med mellan 2.000 till 5.000 kronor per flnster, vanliga standardfönster med två glas kan kosta mellan 700 till 3.500 per fönster. Vill du ha takfönster eller fönster till takkupoler kan du landa på mellan 3.000 till 10.000 kronor per fönster. Billigast i sammanhanget är PVC-fönster, och dyrast är de som har byggt fönster av både träkarmar på insidan och aluminium på utsidan. Varför inte ta fönsterbytet i etapper? Be att få offerter från olika fönstertillverkare och jämför vad som passar din bostad bäst. Lycka till!

10 Jan 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.