Takmålning av yttertaket är en viktig del av underhållet

Har plåttaket börjat tappa färgen? I så fall gäller det att måla om det så fort som möjligt då det annars kan drabbas av rostangrepp. Här kommer några tips på hur man får takmålning att hålla.

Att måla plåttaket eller betongpannorna är en viktig del av takunderhållet eftersom färgen skyddar taket mot fukt. Ett plåttak som förlorat sin färg börjar annars snart att rosta vilket gör att det måste bytas ut mycket snabbare. På ett tak med betongpannor har färgen en impregnerande effekt och gör att fukt och regnvatten lättare rinner av pannorna. Det i sin tur gör att man slipper mossa och alger på takpannorna, något som annars kan leda till fuktskador i undertaket. Hur ofta man måste måla om taket beror på kvalitet och hur noga man tidigare varit med takmålningen. Men ungefär vart tionde år brukar man behöva måla om ett plåttak. Ett tak med betongpannor brukar däremot klara sig i femton till tjugo år.

Rotavdraget gäller vid takmålning

Takunderhåll och takmålning är ett omfattande arbete som dessutom utförs på hög höjd. Därför är det inget som man själv ska syssla med utan det är bättre att ta hjälp av en firma som är specialiserade på takmålning. Som privatperson kan man använda sig av rotavdraget vid takmålning, så det behöver inte bli så kostsamt. Men det kan ändå vara bra att ta in offerter från några olika företag och jämföra innan man bestämmer sig. Vissa företag erbjuder också garanti på sin takmålning, vilket kan vara bra.

6 Jan 2022

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.