Solceller ger dig förmånligare elpris

Solceller är något du kan installera av flera olika anledningar. Det är både ekonomiskt och hållbart. Solen kommer finnas länge, även om den lyser svagt ibland.

Vad vore du och alla andra om inte solen fanns? Troligtvis hade alla frusit ihjäl illa snabbt. Även om det är kallt utomhus finns det möjligheter att ta tillvara på solens strålar när den väl lyser, och få energi som du kan utnyttja när du behöver den. Du kan alltså använda solen till att värma upp hus och hem.

Solceller fungerar på så sätt att de består av ett tunt lager av halvledande material. Det som används är oftast kisel. Den är bra på att fånga upp solens energi. När solen lyser på solcellerna så bildas det en elektrisk spänning i dem. Denna spänning uppstår mellan fram- och baksidan på solcellen och därmed alstras energi som sedan kan lagras i batteri och användas i flera olika sammanhang. Bland annat till att värma upp en byggnad.

Solceller som står tillsammans bildar en solcellspark

Du kanske tycker att detta är så intressant att du vill bygga solcellspark och börja sälja överbliven el till andra som inte har el för tillfället. Eller så nöjer du dig med att köpa solceller så det räcker till ditt eget hem.

Solceller kan fästas på taket till exempel, även på biltak, så du får el till dina elektriska apparater. Men för att anlägga en hel solcellspark krävs att du har tillgång till en större bit mark. Då kan du sätta upp så många solceller du vill där.

9 Jan 2023

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.