Skydda trägolvet från vardagligt slitage

Har du precis gjort en golvslipning? I sådana fall är du säkert mån om att hålla trägolvet fräscht. Gör du inte detta kommer du att behöva göra en golvslipning igen, kanske ganska snart, för att golvet ska se bra ut. Nyckeln till att ha rent, fräscht och fint golv i längden är att vårda det så gott man kan i vardagen. Att göra detta är enkelt och kräver inte särskilt mycket arbete – bara lite eftertanke och eventuellt något mindre inköp.

Skaffa bra dörrmattor

Att ha bra dörrmattor kan göra mer än vad man tror. Det räcker med att litet gruskorn eller något annat vasst skräp fastnar under skosulan för att det ska bli långa och fula repor på parketten. Således bör man inte gå in med skorna, även om man bara ska hämta något som man har glömt.

I allmänhet är det viktigt att ha bra dörrmattor, både ute och inne, och att man stampar av skorna ordentligt på båda sidor entrén. Likväl bör man ha i åtanke att ställa skohylla nära dörrmatta på insidan. På så vis slipper du riskera att skada golvet de få steg du tar mellan dörrmatta och skohylla. Bor du i till exempel Stockholm i ett lägenhetshus finns ofta dörrmattor vid entrén – dock är det givetvis bra att ha dem vid sin egen dörr också.

Var försiktig med vätskorna

Pass på! Vätskor, även om de bara ligger på golvet en kort, kort stund, kan vara mycket svåra att få bort. Särskilt svårt kan det vara med vätskor som till exempel vin och juice. Om dessa får ligga alldeles för länge på golvet kan en golvslipning behövas för att verkligen få bort fläckarna.

I allmänhet gäller det att vara försiktig vid vardagliga bestyr. Bara när du vattnar blommorna, häller upp kaffe eller vin bör du vara mycket försiktig. Visserligen är det inte lika illa att spilla lite vatten på golvet som det är att spilla vin, men om tillräckligt mycket vatten får ligga på golvet under tillräckligt lång tid kan et bli skador. m du till exempel spuller lite grannm på samma ställa varje dag näär du vattnar blola vin, men om tilång tid kan golvet ta skada.

Var noga med skorna

Ska du prompt gå in med skor gäller det att titta ordentligt under sulan. Har ett gruskorn eller något annat hårt och vasst fastnat, riskerar du långa och fula repor längs trägolvet. Som ovan nämnt är det bäst att ha en bra dörrmatta och stampa av skorna ordentligt på. Det allra bästa är dock att helt enkelt ta av sig skorna innan man går inomhus. Det här gäller då även om man bara ska springa in lite snabbt för att hämta någonting. Bara några fotsteg med ett gruskorn under skosulan kan göra fula skador, vilket kan kräva en golvslipning för att få bort helt.

Har du redan gjort fula märken?

Om du redan har gjort fula märken kan du behöva anlita en firma för golvslipning. Bor du i till exempel Stockholm kan du hitta en genom att söka på ”golvslipning Stockholm” på internet (byt ut Stockholm mot din stad naturligtvis).

Det är dock inte alltid nödvändigt att anlita hjälp utifrån för att få ordning på golvet. Många väljer att hyra golvslipmaskiner och andra redskap som krävs själva. På så vis kommer man ner en del i kostnad, med den givna nackdelen att en golvslipning tar både tid och energi.

Här kan du läsa mer om skötsel av olika typer av golv: http://www.golvläggarestockholm.net.

7 Aug 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.