Ska man välja ett annat typ av fönster i Umeå?

Som husägare så ställs man med jämna mellanrum inför mer eller mindre kostsamma  projekt. Allting – taket, fönster, fasaden samt det som finns inuti huset – har en begränsad livslängd och det innebär att det någon gång kan komma till en punkt då ett byte är nödvändigt. Ser man till exempelvis fönster så tar många för givet att ett byte av sådana är extremt dyrt; något som till viss del stämmer – men som faktiskt avgörs av vilket typ av fönster man väljer.

Det finns nämligen en vedertagen uppfattning kring fönster om att man uteslutande ska välja trä som material och speciellt om huset i övrigt är byggt av detta. Här kan vi säga att man som husägare kan välja fönster av plast eller aluminium och att det enda som man gör avkall på är en del av estetiken – men inte på långa vägar så kraftigt som ryktet gör gällande. Det är lättare idag att få ett fönster av plast att passa in på ett hus av trä – det blir inte lika snyggt; men det blir extremt mycket billigare och vill man komma undan med en lägre prislapp så är plastfönster det bästa alternativet. Oavsett vart i Sverige man bor.

Vänta här nu, säger många – plastfönster må fungera i södra Sverige, men i Norrland så går de sönder, de släpper in kall luft på grund av sämre isolering och väljer man plastfönster så får man räkna med att byta dessa inom kort? Ja, så var det då det gällde gårdagens plastfönster – men de fönster som idag finns på marknaden fungerar lika bra i Umeå som de gör i Malmö.

Utvecklingen inom plastfönster har varit enorm och den har skett med just städer som Umeå, Kiruna och Luleå och klimatet i dessa i åtanke. Förr så handlade fönster av plast nämligen uteslutande om import  från andra länder och det är klart att det är en viss skillnad sett till klimat mellan Umeå och Barcelona.

Dagens plastfönster klarar vårt klimat

Kort sagt, de fönster som man då tog hem höll inte måttet. Idag så tillverkar vi i Sverige våra egna plastfönster och de klarar därför en iskall natt i februari i Umeå likväl som de klarar en blåsig dag i Göteborg.

Kan man som husägare tänka sig att göra ett lite avkall på det rent estetiska så finns det en stor ekonomisk vinst att göra genom att välja fönster av plast. Och; man slipper dessutom det krävande underhållet som träfönster för med sig. Plastfönster räcker det med att tvätta av någon gång per år.

8 Feb 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.