Ska du lägga papptak? Tänk på detta

Oavsett var i landet du bor – vare sig det är i Stockholm, Göteborg eller i en mindre stad – är det populärt att se hus med papptak lite här och var. Allra vanligast är det sannolikt en bit utanför nämnda storstäder (Stockholm och Göteborg), på mer avlägsna platser. Många som lägger papptak gör det nämligen på sina fritidshus eller mindre stugor, och dessa finns ju sällan i storstäder som till exempel Stockholm. Däremot finns många kontorsbyggnader i de lite större städerna, vilka inte sällan är belagda med papptak.

Om du funderar på att lägga papptak finns det en del saker som är bra att känna till. Materialet kommer med en hel del fördelar – men också med nackdelar. Bäst passar det troligtvis för den som vill ha ett bra lågprisalternativ.

Olika typer av papp

Även om det ofta är asfaltspapp på rulle som används när papptak ska läggas, är det inte alltid så. Pappen som används för papptak finns i flera olika varianter, som både kan vara billigare och dyrare. Till exempel finns det gummidukar som svetsas fast, vilket gör att taket får en ökad livslängd.

Dessa typer av papptak må medföra en större hållbarhet – men det blir också dyrare. Ofta är det just av ekonomiska skäl som papptak över huvud taget läggs från första början. Dock anser många att det kan se snyggt ut till rätt typ av hus. Framförallt är papptak lägligt – och ibland nödvändigt – ifall hustaket har en låg lutning.

Känsligt mot väder och vind

Det är viktigt att känna till att ett papptak sannolikt inte kommer att hålla lika länge som ett tak av till exempel betong eller tegel. Vill du ha ett långsiktigt och hållbart alternativ är papptak kanske inte det bästa. Däremot kan du, som nämnt ovan, välja mer eller mindre hållbara papptak. Tag dock då i beaktning att även priset kommer att stiga en hel del, och kanske börja närma sig vad ett tak av betong eller tegel skulle kosta (om du väljer det dyraste).

Med det sagt håller de allra flesta papptak betydligt högre kvalitet idag än vad de gjorde för bara några år sedan. Det har länge varit ett lågprisalternativ, vilket det är än idag. Skillnaden är dock att man idag kan räkna med att det håller betydligt längre än vad det gör om det inhandlades för flera år sedan.

Klarar låg lutning

Som tidigare nämnt väljer många papptak för att det är ett bra lågprisalternativ. En annan bra egenskap som skiljer papptak från andra typer av tak är att det klarar mycket låga lutningar. Till exempel klarar det lägre lutningar än både betong och tegel. Många kontorsbyggnader i till exempel Stockholm och Göteborg har låg lutning och är således belagda med papptak.

23 Jun 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.