Ska du bygga nyckelfärdigt eller lösvirkeshus?

Är du på väg att bygga ett hus? Ska du skaffa dig en egen villa? Då är det en spännande tid som du har framför dig. Att bygga sitt eget hus, som man själv har valt alla materialen till, är verkligen en sak som man (oftast) gör en gång i sitt liv. Tänk att få påverka allt från fasad, till vägguttag, knoppar på köksskåp och material till badrummet – helt själv.

Om du vet hur du vill ha det, med ditt hus är det en spännande period som du har framför dig. Bäst är att läsa på så mycket som möjligt om husbyggen, om olika materialval och olika för- och nackdelar med dem. En tydlig trend som vi ser är att vi går mot alltmer hållbara val inför framtiden.

För- och nackdelar med nyckelfärdigt hus

Så hur ska du gå till väga? Många väljer ju att bygga ett nyckelfärdigt hus, som kommer i färdiga moduler. Väljer man ett sådant hus, kanske det inte riktigt känns som att man själv har valt materialen själv. Däremot får man en genväg till ett hus, som gör det hela snabbare. det nyckelfärdiga huset kommer ju i moduler som leverantören bygger ihop, på plats. Alla delarna är klara och ska bara fogas ihop. Och även om själva stommen, grunden och taket är på plats är det ju långt från ett klart hus. Sedan kan man ju själv bygga resten; installation av VVS-system, el-system och all inredning. Många modulhusleverantörer kan erbjuda att bygga det åt en, om man vill. Dock är man ju fri att själv bygga vidare eller anlita ett byggföretag för bygget.

För- och nackdelar med lösvirkeshus

Väljer man istället att bygga huset med lösvirke, innebär det att man bygger hela huset från grunden med virke som inte alls är sammanfogade på förhand. Man bygger grund, antingen som betongplatta, krypgrund eller plintar. Sedan bygger man på med reglar, väggar, tak, fasad och inredning. Det hela växer fram som en långsam skapelse. För villaägaren är det hela fantastiskt att se huset växa fram mitt för ens ögon. Nackdelarna är den att det går mycket långsammare än att bygga huset med moduler. Är man inte erfaren byggare är det desto viktigare att anlita ett erfaret byggföretag för detta. Bäst är också att anlita ett företag med totalentreprenad som kan ta ansvar för hela bygget och för processen framåt.

14 Mar 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.