Sadla om till ett praktiskt arbete

Jobbar du på kontor och vill börja arbeta mer med kroppen? Du är inte ensam. Allt fler får upp ögonen för hur dåligt stillasittande är för hälsan. Vidare är kontorsarbete något som inte passar för alla helt enkelt, och vissa kanske märker att de har valt fel bana. Som tur är finns en god arbetsmarknad för en rad olika praktiska yrken. Här kan du läsa mer om några av dem. 

Jobba med VVS

Konkurrensen om jobben bedöms vara mycket liten för rörmokare, eller VVS-montörer. Arbetsförmedlingen bedömer att konkurrensen är ”mycket liten” över så gott som hela landet, och att kommer att förbli så inom den närmsta framtiden. Även när man tittar på enskilda kommuner i landets län ser det bra ut. Tittar på man inom Stockholm är konkurrensen ”mycket liten” i samtliga kommuner, däribland exempelvis Danderyd, Nacka, Järfälla, Södertälje och Värmdö. 

Behovet av VVS-montörer har ökat kraftigt i takt med byggkonjunkturen. Samtidigt kommer bostäder och dess rörsystem att behöva underhållas. Även om byggtakten sjunker bör alltså efterfrågan på de som kan VVS vara stabil. 

Jobba med golvslipning

Att jobba enbart med golvslipning är det relativt få som gör, men det finns många firmor som specialiserar sig på det. Främst är det trägolv man slipar, men i vissa fall kan till exempel även betong behöva fräschas upp. Golvslipning är ett yrke som kan vara ganska tungt – du flyttar en mycket tung maskin framför dig, ibland över stora ytor – men det kan också vara tillfredsställande när du ser resultaten direkt. Den som arbetar med golvslipning arbetar också ofta med andra uppgifter, och slipar alltså inte enbart golv. Förutom de uppgifter som hör en komplett golvslipning till, så som att lacka golven till exempel, kan man arbeta med trä på annat vis, eller golvläggning till exempel. Fortsätt läsa om golvslipning på denna sajt.

Jobba som elektriker

Elektriker är ett annat praktiskt yrke det är hög efterfrågan på, precis som med rörmokare. För installations- och serviceelektriker bedömer Arbetsförmedlingen att det är mycket liten konkurrens, över nästan hela landet. Under rubriken om rörmokare tog vi kommunen Nacka som exempel inom Stockholms län. Tittar vi återigen på Nacka ser vi att det är likadant här – konkurrensen om jobben bedöms vara ”mycket liten”. 

Och det är, som ovan nämnt, inte bara i Nacka det ser ut så, utan även i resten av Stockholm och merparten av landet. De län som utmärker sig är Norrbotten och Värmland, där konkurrensen istället bedöms vara ”liten”, snarare än ”mycket liten”. Sammantaget kan vi konstatera att det finns en stor efterfrågan på arbetskraft inom många praktiska yrken. 

18 Mar 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.