Så inreder du med träpaneler

Länge har den skandinaviska och strama inredningsstilen varit dominerande som inredningstrrend, men vi ser att den nu ger vika för andra inredningssmaker. På 70-talet var det väldigt populärt med träpaneler både på väggar och skåpdörrar. Vi ser att den kommer tillbaka i årets inredningstrend. Gillar du till exempel Carl Larsson-stil på inredningen kan du kanske gilla panel på väggen, antingen en helpanel som går från golv till tak, eller halvpanel som grå från golv till en, en och en halv meter. Då avslutar man panelen med en panellist. Köper du färdigmålade paneler, behöver du inte lägga så mycket tid på själva panelen. Inte heller på underlaget. Då kan du spika upp panelen utan att bearbeta underlaget. Du väljer själv vilken panel du vill ha; soft, pärlspont eller slät, till exempel. Du kommer att behöva en hammare, en spikpistol, trälim och de träpaneler som du önskar. Behöver du förvara byggmaterial utomhus? Då kan du kika på denna sajt.

Så gör du när du spikar upp en träpanel på väggen:

 

1. Handla in paneler, låt dem ligga inomhus i minst en vecka. 

2. De ska ha en fuktkvot på 12 procent. 

3. Panelen har en not  och en fjäder på kort sidan och långsidan.

4. Mät väggens bredd Mät ut väggens bredd på panelens kortsida med not, kapa efter längden. 

5. Lägg den första träpenelen längs golvet, med fjädern uppåt. Kontrollera att brädan är vågrät med hjälp av ett vattenkompass. Är golvet inte rät, Lyft brädan och anpassa glipan mellan golv och brädan med golvlist. 

6. Lägg brädan vågrät längs väggen och spika med spikpistol i fjädern och nertill en centimeter från golvet. 

7. Börja nästa rad med den delen av träpanelen som blev över när du kapade brädan. Banka försiktigt med en hammare och en bit av brädan. Not och fjäder ska helt in i varandra. Sedan spikar du bara upptill. Du behöver inte spika nertill eftersom den sitter med not och fjäder i varandra. 

8. Mät sedan en ny bräda. Mät med noten. 

9. Lägg en sträng trälim i noten på den nya brädan. Fortsätt och gör likadant som förut. 

10. Mät var tredje bräda så att en är vågrät, med hjälp av ett vattenpass. 

11. Lägg sedan alla träpaneler på samma sätt. 

12. När du lägger sista, spika den en centimeter från väggen. Glipan mellan träpanelen i vägg och tak, gömmer du med en taklist.

4 Jan 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.