Så fungerar ett tryckkärl

Vad är det tryckkärl och varför behöver man ett sådant? Ett tryckkärl kan man behöva till en varmvattenpanna som många villor har. Skulle trycket bli för högt i varmvattenpannan, då kan ett tryckkärl klara av att vattnet tar vägen någon annanstans och inte "kokar" över. Om man bara har ett tryckkärl som kan ta emot vatten som ökar på grund av ett högre tryck i pannan, då behöver pannan inte explodera.

Det finns olika slags tryckkärl, och vilket man behöver har ju med användningen att göra. Här presenterar vi några olika trykkärl och hur man kan använda dem, vilka saker som är användbara vid användningen av de olika kärlen.

Vad är en hydrofor?

En hydrofor är ett tryckkärl. Det har en relativt enkel konstruktion. De tryckkärl som är hydroforer är ofta tillverkade i metall och finns i olika storlekar. Vill man ha ett tryckkärl som kan rena vattnet från järn då är en hydrofor ett kärl som man kan välja därför att vattnet kan få en  naturlig kontakt med luft när det passerar genom behållaren. 

Vad är en hydropress?

Hydropress, eller membranhydrofor är en annan modell av ett tryckkärl som har några fler finesser än en vanlig hydrofor. En hydropress, är ett liknande tryckkärl som en hydrifor men den har en gummiblåsa där vatten förvaras, vilket gör att vattnet aldrig kommer i kontakt med luften i behållaren. 

Vad har man en pumpautomat till?

En pumpautomat är mindre kärl än en hydrofor och en hydropress och är billigare. En pumpautomat är utformad liksomen  hydropress. Den har alltså en gummiblåsa där vatten kan förvaras. Den enda skillnaden är att den är mindre och har en begränsad kapacitet. Den har samma funktion, men kräver inte alls samma utrymme som en hydropress. TIll exempel passar den bra på en sommarstuga som behöver ett tryckkärl som kan förvara vatten. Som namnet avslöjar så har den ju en automatisk pump som gör den enkel att använda.  

Rådfråga tillverkare om tryckkärl

Alla dessa tryckkärl är till för vattenförvaring. Det beror på vilken slags värmepanna som man har om man behöver en särskild slags tryckkärl. Det allra bästa är att rådfråga någon som arbetar med dessa tryckkärl och fråga om vilka som är bäst för den slags panna som du har, eller för den funktion av tryckkärl som du behöver. Här kan du läsa mer om olika slags tryckkärl och var du kan få tag i ett: http://www.tatsvets.se/tryckkarl.

23 Dec 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.