När man behöver veta hur man gör med asbest

Vad gör byggherren om man stöter på asbest mitt under en renovering av ett äldre hus? Vet de som arbetar med renoveringen hur de ska agera? Har man inte tänkt på det är det hög tid att göra det. Man bör omedelbart sluta riva, ta kontakt med rätt firma för att veta säkert vad det är man har stött på ifall man ser något som ser riskabelt ut. Det är endast den som har utbildning i hur man hanterar asbesten som ska ta i det.

  1. Lära sig känna igen hur asbesten ser ut
  2. Lära sig hantera asbesten
  3. Lära sig vilken firma man ska kontakta om man stöter på något som man misstänker är asbest

Om man själv vill ta itu med asbesten

Är det så att man själv vill vara den som tar hand om asbesten, måste man först gå en asbestutbildning så att man lär sig hur man isolerar den innan man börjar riva i den och hur man ser till att man själv skyddar sig så att man inte får asbest i sina egna lungor. Asbesten bildar ett fint damm när man väl börjar hantera den. Gör man det utan rätt skyddskläder riskerar man sin egen och andras hälsa. Därför gäller det att ha den rätta kunskapen hur man gör för att skydda sig själv och andra i sin omgivning.

Här är det stor risk att stöta på gammal asbest

Alla hus som byggdes innan 1982 har en stor risk att det finns asbest i något av allt det byggmaterial som kan finnas där. Man förstod inte risken med asbesten innan 1982. I stället tyckte man att asbesten var ett utmärkt material då det isolerade väl, därför använde man asbest till exempel i utrymmet mellan vägg och golv, i ventiler, mellan vägg och tak, i isolering i fönster. Särskilt är risken stor för att det kan finnas asbest mellan tak och fasad, om huset till exempel har eternitplattor i sin fasad. Dock gäller det att vara medveten om att asbest även kan finnas i brandskydd i offentliga lokaler, i ventilationsanläggningar och i soprum, då man märkte att asbesten inte fattade eld så lätt.

Anlita ett företag som vidareutbildar byggarbetarna

Det är viktigt att byggjobbarna lär sig hur man känner igen asbesten. Anlita en utbildare som lär dem känna igen asbesten. Det är Arbetsmiljöverket som kräver att man går en godkänd utbildning innan man får hantera asbest.  Dels kan man gå en allmän utbildning i asbestsanering som ger adekvata kunskaper om hur man sanerar asbestbesmittade material. Denna allmänna kurs tar bara en dag att gå, och man får då lära sig om asbest och hälsa, tekniska egenskaper på asbest, hälsoeffekter, adekvata skyddsåtgärder. Sedan kan man gå en särskild utbildning, då lär man sig hur man bygger luftslussar, och ger teori och praktik om hur man river asbest.

5 Oct 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.