När du behöver VVS-proffs

Mycket kan man som händig person fixa själv, men när det kommer till VVS behövs det specialkompetens. Anlita erfarna och yrkeskunniga personer för allt som rör vatten, värme och sanitet.

Idag är många intresserade av att fixa hemma, både när det gäller inredning och även större renoveringar. Man inspireras av TV-program, och många gör en hel del själva, även utan tidigare erfarenhet. För en normalt händig person brukar det gå ganska bra. Man kanske gör små misstag, men man lär sig också på vägen. Man känner sig duktig, man får det precis som man själv vill och det blir ofta billigare. Det finns massor man kan göra själv. Man kan måla om ett rum, man kan tapetsera, man kan kakla, man kan sätta upp lister och foder. Allt sånt som inte påverkar stommen i huset. Sånt där man inte riskerar skador på byggnaden. Den som vågar kan ge sig på att mura, isolera och göra andra lite större jobb. Men att installera ett värmesystem till exempel, gör man bäst i att lämna åt rörmokare.

Värme, vatten och sanitet bör utföras professionellt

VVS-montör, som det heter idag, har en gedigen utbildning bakom sig. Efter avklarad utbildning, går många som lärlingar ett par år innan man avlägger prov för att bli godkänd. Att som lekman göra samma jobb som en utbildad VVS-montör är att utmana ödet. Risken är stor att man senare ändå för tillkalla en rörmokare som får fixa det som blivit fel. Då har det kanske redan hunnit bli skador på grund av felaktigt dragna rör eller läckage. Det kanske inte ens har fungerat tillfredsställande heller. Det är en onödig omväg. Bättre då att redan från början anlita de som kan det, för att slippa obehagliga överraskningar.

Hantverk och teknik vid rörmokeri

Inte sällan får en rörmokare lösa besvärliga dragningar och utföra arbetet i trånga svåråtkomliga utrymmen. Det ska dessutom se snyggt ut, och det kräver kreativa lösningar. Moderna vatten- och värmeanläggningar kan också vara ganska avancerade och det är mycket tekniska beskrivningar som man ska kunna tolka. Många system är idag kopplade till datasystem och det sätter höga krav på den tekniska kompetensen. Så när du kaklat badrummet klart, och det kommer till ventilation, vatten och kanske värme, kontakta din rörmokare för proffshjälp. När du är klar med köket och alla skåpen är på plats, det är bara diskbänk med blandare kvar att installera, ring VVS-montören. Det blir säkrast så.

28 Sep 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.