När du behöver en carport i Stockholm

Funderar du på att bygga ett garage eller en carport i Stockholm? Står valet mellan ett större bygge som ett garage är, eller ett mindre och enklare som en carport är? Det finns några viktiga skillnader mellan dem, priset kanske är den största skillnaden. Andra skillnader att ta i beaktande är storleken. Ett garage tar mycket större plats och du behöver bygglov för att bygga garaget, om du inte bygger en Friggebod eller Attefallshus och bygger det som ett garage. Är du osäker på om du verkligen vill ha ett garage, kan du alltid först bygga en carport. Märker du att du behöver ett garage, kan du alltid isolera carporten och bygga om det till ett garage.

Kontakta kommunen om eventuellt bygglov

Beroende på var du har tänkt dig bygga en carport, kan du behöva ta kontakt med kommunen innan du börjar. I värsta fall kan du bl ombedd att riva den om kommunen inte godkänner placeringen på carporten, eller storleken. Om du funderar på en carport som du eventuellt senare vill bygga om till garage, kan du alltid gå efter reglerna för bygge av en Friggebod, eller Attefallshus. Det är ingen dum idé att gå efter byggreglerna för dem båda. Om du sedan kommer på att du vill isolera din carport och bygga om den till ett garage, då är det bara att bygga reglar på carporten och sedan bygga med panel på väggarna. Då har du halva garaget där med carporten.

Byggregler för en Friggebod och Attefallshus

En Friggebod ska vara som störst 15 kvadratmeter och nocken får inte överstiga 3 meter. Den får inte byggas närmare än 4,5 meter från grannen, men kan det om grannen ger sitt medgivande. Ett Attefallshus får du däremot bygga i hela 25 kvadratmeter och med en nockhöjd på 4 meter. Samma regler gäller som med Friggeboden om närheten till grannen. Till skillnad från Friggeboden får man dra vatten och avlopp till Attefallshuset. Det innebär att om du bygger garaget som ett Attefallshus, kan du bygga så att du har möjlighet att tvätta bilen inne i den. Bygg då till exempel med betonggolv, brunn och högtryckstvätt. Den som är intresserad av bilar kan då göra Attefallshuset till en bilverkstad och meka med bilarna inne i den, då den rymmer åtminstone två bilar i den.

Anlita snickare i Stockholm för jobbet

Om du inte har tid, eller lust att bygga Friggeboden, Attefallshuset eller carporten själv, kan du googla "snickare Stockholm" så får du tag i en snickare i Stockholm, eller så klickar du här.

14 May 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.