Några bra tips om målning

Med ny färg på väggarna kan man snabbt förnya och fräscha upp sitt hem. Det gäller bara att inte slarva med det viktiga underarbetet. Här är några tips på hur man uppnår bästa resultat.

Ny färg på väggarna är ett snabbt och enkelt sätt att förnya sitt hem på, både inne och ute. Vissa ytor som fasad och fönster måste dessutom målas regelbundet för att inte drabbas av fuktskador och röta.

De flesta måleriarbeten kan man utföra själv bara man är noggrann och ser till att ha rätt utrustning och verktyg. Det är viktigt att man förbereder sig noga och inte slarvar med förarbetet. Därför är det många som istället väljer att anlita en målare då de känner att de kanske inte riktigt behärskar alla momenten. Dessutom är förarbetet tidskrävande och inte heller så roligt alla gånger.

En målare slarvar inte med underarbetet

Genom att anlita en målare kan man vara säker på att få ett perfekt resultat. Man slipper hål och ojämnheter, färg som har runnit och färgspill på golvet etc. Dessutom är en målare med sin erfarenhet betydligt snabbare och man har snabbt den där nya och fräscha känslan i sitt hem som man längtade efter.

Det målaren gör är att först rengöra ytan som ska målas och att spackla igen hål och ojämnheter, vägguttag och strömbrytare skruvas bort. Vissa målare tejpar kanter och lister med maskeringstejp för att förhindra att färg kommer utanför, men många målare är så pass säkra på handen att de inte behöver tejpa. De lägger även papper på golvet som skydd mot färgspill och annat slitage.

Att välja färg och kulör

Det är inte alltid så lätt att välja färg och kulör men en kunnig målare med erfarenhet kan alltid hjälpa till. Många färgtillverkare har också särskilda appar som man kan ladda ner och där man med hjälp av kamerans mobil enkelt kan se hur rummet skulle se ut i en viss färg.

Viktigt att tänka på är också att en kulör påverkas av ljuset och tidpunkten på dagen. Därför kan det vara bra att ta tid på sig när man väljer färg och jämföra vid olika tidpunkter på dagen. Färg har även olika glanshetsgrader. På senare år har det varit väldigt populärt med helmatta färger, men en vägg målad med matt färg är svår att torka av och rengöra. Därför lämpar sig en matt färg inte så bra i ett kök.

29 Sep 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.