Material av högt kvalitet i kök

Om du ska göra om i köket hemma är det alltid en bra idé att renovera med material som håller länge. Annars behöver man renovera om köket på nytt inom ganska kort tid. Nog för att det är populärt att göra om köket efter 5-6 år, men hur bra är det? Att riva ut kök, slänga det och köpa nytt? Många gör sig av med köksinredning som egentligen inte har något annat fel än att man har tröttnat på det och vill ha ett mer trendigt kök. Då är det faktiskt bättre att renovera köket i en mer klassisk stil, som håller längre, eftersom det är mer miljövänligt. Vi kan inte längre bara konsumera, slita och slänga. Det är viktigare än någonsin att tänka och handla med hänsyn till planetens resurser och återanvända och återvinna, eller välja material som håller för lång tid framöver.

Trendigt med det hållbara men exklusiva

Så vilka material är hållbara? Vi ser en hel del trämaterial som håller under ganska lång tid, förutsatt att man behandlar det regelbundet. Träskivor, träpanel på väggarna eller trägolv bör alla behandlas med jämna mellanrum, antingen så att man oljar in träet, slipar om det och behandlar det med hårdvax, lack eller målar det. Andra mer hållbara material är stenskivor i köket som nu är så populära. Det var 30 år sedan som marmor var lika populärt. Så pass att man härmade marmorns ådringar i mönster på textilierna. Det har vi ännu inte sett, även om vi i mångt och mycket har sett att delar av inredningen som var populär under 90-talet är på väg tillbaka.

Stenskivor på väggar, golv eller som arbetsbänk?

Beroende på hur man vill inreda med sten kan man antingen använda sig av tunnar stenskivor, eller stenplattor för väggarna. Eller stenplattor för golvet. Det mest populära hittills har varit att använda stenmaterial för köksbänkar och diskbänkar. Här kan man använda sig av både det ljusare kalkstenen, marmor, granit eller komponisten. Granit och kompositören håller bäst mot väta. Kalksten sämst. Marmorn är också relativt känslig mot väta och kräver att man underhåller den och rengör för att inte få fläckar som inte går bort. Särskilt sura vätskor ger fläckar som är svåra att få bort. Kompostisten håller däremot inte mot hetta, vilket granitsten gör. Marmor tål också relativt väl värme, men kan få bruna fläckar av heta kastruller. Här får man helt enkelt fundera på vilka fördelar som är viktigast.

3 Jul 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.