Laga sprickor i betonggrund snarast möjligt

Laga sprickor i betonggrund bör man göra kvickt annars finns det risk att vatten tränger in och förstör betongen. Betong som är placerad under mark är extra utsatt på grund av grundvattnet.

Betong som finns under marken är extra utsatt eftersom vatten lätt kan tränga in i betonggrunden på grund av att det finns vatten i jorden. Det är när det uppstår sprickor i betongen som det kan bli farligt eftersom vatten då lätt tar sig in och förstör betonggrunden. För att i fortsättningen ha en säker och stabil grund bör man laga sprickor i betonggrund så fort som möjligt.

Så varför uppstår det sprickor? Sprickor i betongen kan uppstå av flera orsaker men oftast är det att betongskarvarna är dåligt gjorda och därför inte täta. När det är det minsta otätt så letar sig vatten in i betonggrunden hur lätt som helst och bit för bit blir förstörd. Med riktig otur kan betongkonstruktionen tappa sin förmåga att bära vikten den är avsedd att bära upp och kan då bli en rasrisk.

Hur lagar man sprickor i betonggrund?

Misstänker du att det finns sprickor i betonggrunden så bör du anlita proffs som lagar sprickorna åt dig. En metod som används är injektering. Vid injektering så används material som epoxy och flytande polyuretan som sprutas in och lagar sprickan. Polyuretan är ett smart material eftersom när det sprutas in så sväller det med hjälp från fukten som finns där. Sprickorna tätas och betonggrunden är lagad.

3 Apr 2022

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.