Köksrenovering - historien påverkar dagens trender i Uppsala

Trender kommer och går inom inredning och byggnation av hus och hem. Men hur påverkar historien egentligen hur vi genomför en köksrenovering i Uppsala idag?

Det är spännande att besöka äldre bostäder och se hur man tänkte inom inredning och disposition av ytor. I forna tiders kök låg fokus enbart på matlagning och förvaring. Där brukade det finnas skafferier som var så stora att de gick att gå in i. Men däremot var det ofta sparsamt med ytor till exempelvis köksmaskiner.

Något annat som också historiskt saknades var ett fokus på umgänge. Då klämde man istället gärna in ett litet bord med några pinnstolar, där familjen fick trängas. Medan man i dagens kök snarare lägger fokuset på just umgängesytor. Därför kan köksrenoveringar ofta innebära att väggar slås ner och kökets yta ökas.

Köksrenovering som förenar då och nu

När samhället moderniserades så hände det även en hel del i bostädernas kök. Plötsligt skulle gamla, vackra vedeldade spisar skickas på soptippen. Allt för att ge plats åt de nya och moderna elspisarna. Samtidigt gick det att se hur mycket som förbättrades inom funktionalitet och arbetsmiljö, som bättre ventilation och högre arbetsytor.

I Uppsala kan man idag se att en köksrenovering blandar gammalt och nytt. Plötsligt sätts det återigen in gasspisar och vedspisar i köken. Man murar kanske upp en vägg eller sätter upp falska takbjälkar. Allt för att få det bästa av både den gammaldags estetiken och dagens moderna funktionalitet med nutidens byggnormer i åtanke.

9 May 2023

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.