Hur mycket kostar det att anlita hantverkare vid ett husbygge?

Funderar ni på att bygga hus? Ett husbygge kräver massor av planering och en tydlig budget. Därför måste man ta reda på kostnaden för både material och hantverkare, men också mycket annat.

Ett husbygge är ett roligt projekt, men det kräver en hel del planering. Framförallt gäller det att sätta en budget och hålla koll på kostnaderna. Kostnaderna kan också variera en hel del beroende på materialval. Ibland påverkas också denna kostnad av dagsläget och det rådande priset. I Sverige har vi exempelvis under vissa perioder haft brist på betong, vilket då har fått priset att rusa. Kostnaden skiljer sig också beroende på om man väljer ett nyckelfärdigt hus som monteras ihop på plats, eller om man bygger ett hus från grunden efter egna ritningar. Framförallt är det då kostnaden för att anlita hantverkare som skiljer sig kraftigt, men även tomtens utformning och hur mycket markarbete som behövs har betydelse för hur mycket ett husbygge kostar.

Digitalt planeringsverktyg räknar enkelt ut kostnaden för att anlita hantverkare

Planerar man ett husbygge gäller det att ta god tid på sig. Idag finns det också smarta program på nätet där man kan rita och budgetera huset. Man kan till och med räkna ut kostnad för hantverkare när man ska bygga hus. Programmet går att använda på både renoveringar och husbyggen, och räknar ut hur mycket det kommer att kosta att anlita hantverkare baserat på de antal timmar som byggprojektet beräknas att ta. Även tidsåtgången räknar programmet ut baserat på ens ritningar.

4 Mar 2022

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.