Hjälp med sanering av asbest i Linköping

Förr i tiden användes asbest i isolering, fog och färg. Ska man renovera köket eller badrummet i Linköping kan därför först behöva utföra en sanering av asbest. Här kommer några tips.

Asbest användes flitigt i alla möjliga byggmaterial under sextio- och sjuttiotalet eftersom det var billigt, hållbart och isolerade bra mot kyla, ljud och brand. Men så kom man på att asbest är cancerframkallande och farligt för dem som arbetar med materialet. Därför är nu asbest förbjudet men det finns fortfarande kvar i många orenoverade byggnader i Linköping. Asbest är inte farligt så länge man inte rör det. Men ska man utföra en renovering och riva ut gamla plastmattor och kakel måste man anlita en saneringsfirma eftersom det krävs särskild skyddsutrustning och byggmaterialet också måste tas tillvara på ett säkert sätt.

Så går en sanering av asbest till

Det finns företag som är specialiserade på olika typer av sanering i Linköping som exempelvis asbest. De utför sanering åt privatpersoner, fastighetsvärdar och bostadsrättsföreningar. Det kan vara svårt att själv veta om det finns asbest men ibland kan man fråga grannar som redan har renoverat. Saneringsföretaget kan också utföra en undersökning och ta prover för att ta reda på om och var det finns asbest. När man sanerar en byggnad från asbest måste man se till att materialet inte sprids i luften. Detta eftersom det är extremt farligt att inandas. Därför förseglas rummet eller byggnaden först. Materialet som rivs ut packas ner i lådor som försluts och märks med en varningstext.

20 Mar 2022

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.