Hållbara ytskikt med asfalt

När det finns ytor som begagnas av människor och fordon finns det också behov av ytskikt. Asfalt är ett suveränt material som passar bra i många miljöer - allt från garageuppfart till motorväg!

Det finns många sätt att ta hand om ytor som skall användas som uppfarter och gångvägar. Många av dessa sätt är ytterst nedslående - mer än en person har glatt jämnat uppfarten och använt ett antal lass grus, bara för att hitta otaliga mängder ogräs växandes där efter någon månad.

På bilvägar ser det lite annorlunda ut. Där dammar det istället och far omkring ondsinta små stenar som repar och spräcker bilrutor vilket kan kostar skjortan att reparera. Kullersten? Nej, det tror vi inte på idag; knaggligt och långsamt och otroligt tidsödande att lägga, även om det är snyggt. Asfalt är det enda rimliga valet för snygga och hållbara ytor.

Vad är asfalt och varför fungerar det så bra?

Det vi kallar asfalt har funnits i olika utformningar under tusentals år. Idag beskriver termen en blandning av stenar och bitumen. Det sistnämnda är en oljeprodukt och används som bindemedel. Kvalitén på asfalten kan varieras genom att man använder olika mängd bitumen och olika storlek på stenen. Din garageuppfart behöver inte tåla samma slitage som en vältrafikerad storstadsgata. Modern tillverkning av asfalt är inte något som funnits speciellt länge. Det har bara några hundra år på nacken. Att det blivit så populärt och används överallt beror helt enkelt på att det fungerar så suveränt. Hur går då en asfaltsläggning till? Som med det mesta så börjar allt med planering. Beställare och leverantör inspekterar marken som ska asfalteras. Beställare berättar sin vision och leverantör förklarar när, var och hur det kan genomföras.

En hållbar asfaltsläggning

Själva asfaltsläggningen börjar med att marken förbereds. Man slätar till underlaget och - om kunden är en privatperson - kontrollerar att inga vitala ledningar eller rördragningar finns därunder; gäller det allmänna vägar och gator så dokumenteras istället var dylika saker finns.

Därefter behövs något som kallas geotextil, vilket förhindrar att växtlighet tar sig igenom ytbeläggningen och ger ett bra underlag för själva asfalten. För att sedan lägga asfalten behövs skickliga yrkespersoner samt rätt typ av redskap och maskiner. Rätt utomhustemperatur också underlättar arbetet. När ytan är färdigasfalterad ska den gärna vila ett tag innan man börjar använda den. Ett dygns vila rekommenderas innan den tas i bruk. En korrekt anlagd asfaltsyta varar i många år, så det lönar sig att välja rätt leverantör!

21 Jul 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.