Gummilister har sin givna position

Gummilister används för tätning, till exempel för fönster och dörrar i hus och bilar. Ofta är de tillverkade av EPDM-gummi som är tåligt och beständigt.

Gummilister kan behövas på alla möjliga ställen för att täta och förhindra skador. Om du försöker att visualisera gummilister så tänker du säkert på sådana som man brukar använda runt fönster och dörrar. Det gäller både i hus och i bilar. Där har de sin givna position och användning.

En typ av gummimaterial som är vanlig att använda i gummilister är så kallat EPDM-gummi. Förkortningen står för den kemiska beteckningen Ethylene Propylene Diene M-class, eller etenpropengummi på svenska. Det är ett syntetiskt material som är elastiskt och beständigt mot åldrande och som tål både mycket höga och mycket låga temperaturer. Med andra ord är det idealiskt för just gummilister.

Gummilister i olika färger

Hårdheten på gummi anges i enheten º Shore. EPDM-gummi kan fås med en hårdhet av omkring 20 till 90º Shore. Gummilister ska ju vara ganska mjuka för att täta bra och därför har de en hårdhet i den lägre änden av intervallet.

De flesta gummilister i EPDM är antingen gråa eller svarta – det är ju neutrala färger och det är sällan man använder en gummilist för att skapa estetiska effekter i olika färger. Det finns dock inget som egentligen hindrar att man tillverkar gummilister i andra färger. Vitt är förresten också en färg som man kan hitta EPDM-lister i. Dessa används främst till för att täta fönster, som ju ofta har just vita karmar.

3 Nov 2022

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.