Geoteknisk undersökning ger svar

Funderingar på att bygga hus på marken som köpts in? Då kan det vara bra att göra en geologisk undersökning för att skapa de bästa förutsättningarna för bygget och för den nya byggnaden.

Anders hade köpt mark vid den sjö där han hängt som tonåring. Nostalgin och skönheten hade fått honom att bjuda på den utan att ha några framtida planer. Nu hade han funderat och bestämt sig för att bygga sitt drömhus.

Men okunnig som han var förstod han att han behövde hjälp. Kompisen Sten hade kommit på momangen när han berättat om sin idé. Han var hantverkare och kunde hjälpa. De kunde inspektera marken och planera för husets placering med mera, men Sten rekommenderade honom att hyra in ett företag som kunde göra en geoteknisk undersökning.

Geoteknisk undersökning för bra resultat

När Sten gett förslaget hade Anders inte förstått någonting. Det visade sig att vid en geoteknisk undersökning borrar man och tar prover som sedan skickas för analys. Då skulle de få svar på hur de skulle göra grunden av huset.

Anders skickade en förfrågan till företaget, tillsammans med adressen där huset skulle byggas. Företaget återkom med en tid då de kunde ta proverna. Han kontrollerade regler för att bygga huset då han visste att det var speciellt då hans tomt låg nära vattnet.

Sten, som hade eget byggföretag, hade lovat att börja skissa på huset efter Anders önskemål, så att de kunde börja så snart de fått svaren. Stens förslag om geoteknisk undersökning skulle bespara dem misstag i början av bygget.

18 Dec 2021

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.