Ge huset ett lyft

De flesta känner nog igen känslan – plötsligt inser man att köket inte längre ser sådär fräscht ut, eller att golvet i vardagsrummet inte riktigt är lika snyggt som när man flyttade in eller la det. Kanske börjar trappan se lite tråkig ut också? I sådana fall kan det vara dags för en trapprenovering. Det finns många ställen i huset som kan göras gott av en liten renovering eller upputsning. Ofta gör det större skillnad än man tror. Här följer ett antal saker man kan göra, som man kanske inte alltid tänker på:

Trapprenovering

Det är ytterst sällan som en trapprenovering behöver göras för att trappan ska fungera. En trappa har ofta en mycket lång livstid, och det ska mycket till för att trappan inte ska vara säker att använda längre.

Istället är det främst av estetiska skäl man brukar göra en trapprenovering. Trapprenoveringar brukar kunna göras själv om man är lite händig, men kan ibland också kräva att en firma anlitas. Hur svår trapprenoveringen är att genomföra beror lite på vad du ska göra och hur trappan ser ut. Har du till exempel en spiraltrappa, eller på annat sätt en sned trappa, blir det svårare att göra trapprenoveringen på egen hand. Vid ett sådant läge kan det vara en god idé att anlita en firma för jobbet.

Läs mer om Trapprenoveringar i Stockholm på :http://www.trapprenoveringstockholm.se/

Sätt kakel över diskbänken

Ett kök kan göras snyggare på många olika sätt. Ett sätt som gör stor skillnad, men som är ganska enkelt att göra själv, är att sätta kakel över diskbänken. Har du redan kakel över diskbänken – överväg om det kan vara värt jobbet att byta ut dem mot nyare och mer fräscha kakelplattor.

Kakelplattor kan varieras i oändlighet när det kommer till färger och mönster. Själva materialet är dock tidlöst. Trenderna när det kommer till färgerna och mönster på plattorna kan dock svänga ganska ordentligt. Ena året kanske det är populärt med sprakande och färgstarka plattor, medan det nästa år är inne med mer milda och diskreta färger.

Att sätta kakel över diskbänken brukar vara en ganska lätt uppgift för den händige. Dock kan svårighetsgraden variera beroende på vilket underlag det handlar om. Är det en gipsskiva som plattorna ska monteras på, är det betydligt enklare än om det till exempel handlar om skrovlig och ojämnvägg av lättbetong. Nytt kakel kan övervägas att läggas i badrummet för att ge det ett snabbt och snyggt lyft.

Skaffa en köksö

Att ha en köksö är visserligen ett lite större jobb än att sätta kakelplattor över diskbänken eller en trapprenovering – men ofta är det väl värt det. En köksö bjuder in till härligt mingel, avslappnade frukostar och härligt mingel när du har lite folk över. Dessutom fungerar köksön utmärkt som extra arbetsyta. Perfekt när det är fler än du som ska jobba i köket.

Lättast är troligtvis att bygga köksön med av skåpstommar, men det går även att använda sig av en rad andra material och byggsätt. Några exempel är att bygga den på plats med lösvirke. Eller varför inte tegel? Var också kreativ när det kommer till själva utformningen av ön. Den kan till exempel vara oval, rund, rektangulär eller kvadratisk – bara fantasin (och möjligen utrymmet) sätter gränserna!

 

4 Jan 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.