Förbättra hälsan och spara pengar genom att göra en OVK-besiktning

OVK-besiktning ser till att ventilationen i din byggnad fungerar. Bra ventilationssystem leder till bra hälsa och bidrar till att minska energiförbrukningen samt hjälper din ekonomi.

Känner du dig mer igång efter en promenad i naturen? Blodet cirkulerar bättre och luften utomhus känns friskare att andas. Blir du snabbare trött av den dåliga luften inomhus? Då kanske det är dags att göra en så kallad OVK-besiktning, obligatorisk ventilationskontroll. I slutet av 1980-talet så märkte man att brist på koncentration och slöhet på skolor, arbetsplatser och i hemmet ofta var ett resultat av dålig inomhusmiljö vilket i sin tur var starkt kopplat till ventilationen i byggnaderna. Dålig ventilation har även negativ påverkan på själva byggnaden i sig då det medför fuktskador och kan orsaka mögel som återigen leder till dålig hälsa för dem som vistas där.

Beslut i riksdagen om OVK-besiktning

Allt detta ledde till att regeringen och riksdagen tog beslutet att införa regler gällande OVK-besiktning med målet att genomföra regelbundna kontroller av ventilationssystemet på byggnader. En besiktning av ventilationssystemet kan medverka till ett längre liv för byggnaden och att du som bor eller arbetar i den får mer energi och lever mer hälsosamt. Det kan till och med medföra att du får mer över i plånboken då ett bra och fungerande ventilationssystem kan medverka till att du sparar på energiförbrukningen. Något som vi alla är intresserade av i en tid när påverkan på miljön är viktig att ta hänsyn till. Boka en OVK-besiktning redan idag.

13 Jan 2022

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.