Fixa taket innan det regnar in

Är det dags att lägga om taket eller räcker det med att reparera och underhålla? För att undvika att det regnar in gäller det att alltid ligga steget före. Här följer några användbara tips.

Mörka fläckar och dålig lukt uppe på vinden är typiska tecken på att det regnar in. Det gäller att besiktiga taket varje år och kolla lite extra runt skorsten, takfönster och andra särskilt utsatta ställen. Plåtdetaljer som har släppt måste bytas, precis som spruckna tegelpannor etc. Genom att hela tiden underhålla taket får man det att hålla längre och man slipper också fuktskador. Men förr eller senare måste alla tak bytas och när beror också på vilken material man har använt. Tegel och betong kan hålla i hundra år, förutsatt att man tvättar det rent från mossa då det behövs. Ett plåttak kan hålla mellan fyrtio och femtio är medan ett tak av papp har en livslängd på ungefär tjugo till trettio är.

Takläggare med garanti

Det kan vara svårt att själv veta när det är dags att byta taket, men en takläggare kan enkelt göra en bedömning. Vill man även byta taktyp kan takläggare komma med passande förslag på olika material. Eftersom ett takbyte innebär en större kostnad kan det vara bra att vända sig till mer än en takläggare och be om ett kostnadsförslag innan man bestämmer sig. Men man ska inte bara gå på pris utan även ta hänsyn till referenser. En skicklig takläggare i Stockholm lämnar också garanti på sitt arbete.

26 Feb 2021

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.