En köksrenovering är av värde för hela familjen

En väldigt rolig och välkommen trend som finns i Sverige är att mat i allmänhet och matlagning i synnerhet tagit en allt större plast i våra liv. Det är egentligen bara att titta en stund på tv för att förstå vad vi menar med detta; överallt ser man olika matlagningsprogram och olika kockar som delar med sig av sina bästa råd och recept. Detta i kombination med att kändisar släpper kokböcker och kockar numera får kallas för just kändisar har gjort att köket förvandlats till den självklara mötesplatsen i ett hem. Detta från att tidigare varit en plats där främst kvinnan stod och stekte ihop lite mat där fokuset snarare kanske låg på kvantitet snarare än kvalitet och att detta är en välkommen utveckling kan vi inte nog understryka.

Köket har alltid haft potentialen – som det har i andra länder; Italien, Grekland och Spanien – att även i Sverige vara den del av huset där man umgås, där man samlas och där man delger varandra hur respektives dag har varit. Allt detta har medfört att kraven på hur ett kök ska se ut och vilka funktioner som ska finnas kommit att ändras. Utseende och funktionalitet går numera hand-i-hand och det är av den anledningen som man kan se en kraftig ökning av antalet renoveringprojekt som rör köket. Det är helt enkelt väldigt vanligt att privatpersoner i dagsläget genomför en köksrenovering och extra tydligt är detta fenomen i större städer där Stockholm sticker ut allra mest.

Det här beror inte – som man kanske skulle kunna tro – på att personer i Stockholm är mer trendkänsliga än vad personer i andra städer är; nej – till stor del handlar det om hur kök- och bostäder i Stockholm ser ur. Generellt sett så bor man nämligen trängre i Stockholm; man bor i mindre lägenheter snarare än villor och om man vill nå kökets fulla potential så måste man också genomföra en köksrenovering. Det kan här handla om att man river en befintligt vägg (naturligtvis med tillåtelse från bostadsrättsföreningen samt översikt från en besiktningsman) och ersätter denna med en välkomnande köksö. Det kan handla om att man river ut samtliga skåp och ersätter dessa med lättillgängliga hyllor eller att man köper nyckelfärdiga kök från exempelvis IKEA som därefter monterar på plats.

Bra lösningar från IKEA

Just IKEA är ofta det självklara valet för många personer som står inför en köksrenovering; dels är man billiga, dels så är varorna snygga och moderna och dels så är köken därifrån ofta utformade just med den urbana människan i åtanke – något som alltså passar utmärkt för en person i Stockholm.

Det som dessutom är direkt bidragande för att en folk över hela Sverige väljer att renovera sina kök är det faktum att det i dagsläget är väldigt billigt. Genom att använda sig av rot-avdraget kan man köpa ett färdigt kök från IKEA och därefter så kan man anlita ett företag som monterar detta till lägenheten i Stockholm – ett jobb som man därefter drar av halva kostnaden på då man deklarerar och som man sedan får tillbaka på skatten.

Man ska alltså verkligen inte ignorera de ekonomiska fördelarna som man i dagsläget kan se i en köksrenovering, men kombination av dessa fördelar samt det ökande användandet av köket från samtliga familjemedlemmar går hand-i-hand. En väldigt positiv utveckling!

Här kan du hitta mer inspiration inför köksrenoveringen: www.köksrenoveringstockholm.com.

17 Apr 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.