Dörrarna som gav Björn Borg en rak backhand

Få saker formar ett hus så mycket som dess dörrar och fönster. De ger huset sin karaktär. Men dörrarna kopplas också ihop med minnen. Hur hemma känns det inte att ta i handtaget i ytterdörren när du varit bortrest?

Det är genom dörren alla i familjen ska komma och gå. Det är dörren du ska öppna för gästerna du längtat efter. Det är dörrarna du låser de dagar du vill vara ifred. Dörrarna har en given plats i ett hus historia.

En av Sveriges mest kända dörrar ser inte mycket ut för världen. Ett par dovt gröna dörrar med sliten plåt i botten. Men de här garagedörrarna är en viktig del i svensk idrottshistoria. Till och med i internationell tennis-historia!

Det handlar om dörrar till garageporten i Södertälje där den unge pojken Björn Borg nötte och nötte och nötte tills bollarna satt. Mot garageporten övade han i timmar och utan den här garageporten hade världen kanske aldrig fått se hans typiska raka backhand.

För några år sen värderad tv-programmet Antikrundan i Sveriges television en av de mest kända garageportar i Stockholm. Antikexperten Rickard Thunér menade att priset för dörrarna borde ligga någonstans uppemot 150 000 kronor. Han fick rätt. När garageporten senare köptes upp av Södertälje kommun så blev prislappen just 150 000 kronor.

Garageporten kan få plats på museum

Stadsdirektör Martin Andreae intervjuades i Länstidningen Södertälje om köpet 2014. Han påpekade att garageporten är en del av Södertäljes historia.
- Det är klart att det vore fantastiskt att ha något form av museum där portarna blir en del av det, förklarade han för tidningen. Men just då fanns inget museum och ingen självklar plats för dörrarna. Ändå slog kommunen till för att bevara de historiska dörrarna för eftervärden.

Södertälje kommun kommer knappast köpa upp fler gamla dörrar. Få har det stora historiska värdet för allmänheten. Men dörrarna till ditt hem kommer att vara en del av din historia. Din dörr kommer att ha något att berätta. Vare sig den sitter i huvudentrén eller i garageporten. Den kommer alltid vara skillnaden mellan utanför hemmet och i hemmet.

Vem vet vad våra dörrar viskar om till varandra? Ett par av dem kan i alla fall skryta med att ha bidragit till att en ung pojke från Södertälje slog sig fram till en plats i den absoluta toppen av internationella idrottsstjärnor.

27 Aug 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.