Dags att måla om i hemmet?

Vitt och fräscht, ljust och luftigt, krispigt stockholmsvitt eller härligt äggfärgat. Kärt barn har många namn, men frågan är om det är så kärt längre? Faktum är att många idag väljer att ta klivet från den vita färgen och experimentera med lite andra färger. Något som är roligt då detta skapar mer personliga hem. Hur skulle det vara om vi alla - hela tiden - klädde oss i vita kläder som om det vore dags för en Kent-konsert? Inte så trevligt.

Det kanske är dags för dig att ta steget och förvandla ditt eget hem till en lite emr spännande plats och måla om i valda delar. Vårt råd är att du tar dte stegetg, men att du tar steget påe tt korrekt sätt. Det sker antingen genom att du väljer att anlita en målare eller att du målar på samma sätt som en sådan gör. Innan vi ger några tips så ska vi säga att en målare idag inte bär någon enorm kostnad. Detta med tanke på att rot-avdraget finns och gör att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Bor du i en större stad så blir det också ännu billigare då konkurrensen är större bland målare och där du som kund, genom att ta in fler offerter, också kan skaffa dig ett utmärkt förhandlingsläge.

Vissa delar ska du definitivt ta hjälp med. Vill du måla om dina köksluckor så ska detta ske professionellt och där en målare - med hjälp av speciell lackutrustning - kan skapa en slät och fin yta. Det är nästan omöjligt att göra med en roller.

Tips för att måla om hemma

Det går att måla utan målare också - och det kan faktiskt vara både roligt och rogivande. Det förutsätter dock att man är beredd på en sak: att måla om tar tid och kräver både ödmjukhet och koncentration. Saknar du tiden - och tror att du ska hinna allt på en kväll - så är det lika bra att anlita en målare direkt. Jobbet kommer helt enkelt att bli undermåligt. Sätter man en annan färg än vitt så avslöjas också misstagen på ett helt annat sätt; något som också bör vägas in i frågan om att måla själv eller ta professionell hjälp. Här kommer några snabba tips och tankar:

  • Börja med det tråkigaste - grundjobbet. Se till att spackla igen alla hål - och låt också spacklet härda. Slipa ner med sandpapper så att ytan blir jämn. Om det behövs så kan du också tvätta av väggen. Grundarbetet innebär även att du ska skydda det som inte ska få färg på sig. Täck listerna, ta bort eluttagen och dosor. Se till att använda ett rejält skydd för golvet också. Ta gärna ut alla möbler för att minimera risken att stänka färg på dessa (och för att ge dig själv bättre svängrum).
  • Måla: Börja längs lister och vid hörnen. Här ska du använda en pensel för att slippa spilla. Övergår sedan till de större ytorna och använd en roller. Ett tips: handlar det om ett mindre rum så kan du använda en mindre roller som passar i färgburken. Genom det slipper du hälla över färg i rollerpytsen; en färgburk är lättare att hålla i handen.
  • Var har du målat? På förhand så är det lätt att måla en vit vägg; du kommer att se var färgen har applicerats. Efter ett tag är det inte lika enkelt att se var du målat. Färg har en förmåga att spela ögonen ett spratt och efter ett tag så kan man bli alldeles villrådig. Några tips: 1) Sätt upp små märken - kanske en meter framåt; uppifrån och ned. Håll dig inom denna linje då du målar och flytta sedan dessa framåt allt eftersom du blir färdig. 2) Ta ett break och vila ögonen lite. Gå ifrån väggen och titta var det ser täckt ut och var det ser ut att vara sämre målat. 3) investera i en lampa. Ljuset är avgörande. Målar du i en dunkel belysning så kommer du att missa massa ytor. En lampa - tänk en spotlight modell större - gör det möjligt att måla under kvällen också.
  • Torktid. Dra inga förhastade slutsatser om ditt jobb förrän färgen har torkat. En nymålad vägg kan se väldigt fläckig och ofärdig ut. Motstå frestelsen i att applicera mer färg direkt - då blir det bara kladdigare. Måla om ifall det även efter att torktiden löpt ut ser fläckigt och flammigt ut. I många fall så krävs en andra strykning oavsett hur noggrann du varit.

Behöver du hjälp med målandet kan vi tipsa om http://www.målarenstockholm.se.

9 Oct 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.