Byt inte ut ditt gamla tegeltak

Om du planerar att renovera ditt gamla tegeltak i Enskede, ta hjälp av en professionell takläggare för att bedöma tegelpannornas skick. De flesta tegelpannor har en mycket lång livslängd, och att en tegelpanna ser gammal och patinerad ut behöver inte betyda att den måste bytas ut. Tvärtom kan den ha många år kvar där den fortsätter hjälpa ditt hus att behålla sin originalcharm.

Lycklig den som kan bo i Enskede

I Enskede finns många gamla vackra hus, många med över hundra år på nacken. Enskede är arkitektoniskt mycket intressant, med sin småstadsprägel precis intill stan. I Enskede samsas villor med flerfamiljshus och flera parker, vilket gör området attraktivt för många som söker sig ut från innerstan. Priserna är dock väldigt höga och de som kan köpa ett hur kan skatta sig lyckliga.

När det gäller renovering av husen finns många regleringar i detaljplanerna för Enskede. Den som köper ett hus här får vara beredd på att det finns mycket lite man kan göra på husen utvändigt. Fasader och tak bör så långt som det är möjligt bevaras i ursprungligt skick och bara att få tillstånd att måla om huset i en något annan nyans kan vara svårt. I grunden är detta bra, Enskede, och framför allt kanske Gamla Enskede, har en unik prägel som tillfälliga trender inte ska kunna ändra på. Husen i Enskede tillhör inte bara de som bor i dem för tillfället, utan lika mycket de som tidigare bott i dem, och de kommande generationer som kommer att göra det.

Tegeltaken dominerar

De allra flesta hus i Enskede, villor såväl som flerfamiljshus, har tak av tegel. Tegelpannor av hög kvalitet har det alltid funnits gott om i Stockholm för ett sekel sedan och över hela stan ligger högkvalitativt taktegel på hustaken. På en del hus ligger till och med originaltaken kvar. Det är bara undertaken som behövt bytas ut.

Tegelpannor kan hålla hur länge som helst

Taktegel har egentligen inget bästföredatum. De kan hålla i över hundra år förutsatt att de inte får sprickor. Tak som utsätts för mycket blåst i kombination med regn och snö åldras fortare, och för ett sådant tak kanske livslängden snarare blir femtio år. Men ett tak som sköts om ordentligt kan hålla väldigt länge

Ju äldre ett tegeltak blir, desto vackrare blir det. Ett patinerat tak smälter också in bättre på ett gammalt hus, så man ska alltid försöka behålla de gamla tegelpannorna när taket behöver renoveras. Om det kommer in fukt i huset är det oftast för att den underliggande läkten och takpappen blivit för gamla. Deras livslängd är ofta inte mer än trettio år och de ska inspekteras regelbundet.

En takläggare i Enskede kan hjälpa dig bedöma takets skick

Ta hjälp av en takläggare i Enskede när ditt tak måste renoveras. Denne kan när pannorna avlägsnas för att renovera undertaket, bedöma om pannorna kan hålla ytterligare några decennier. Mer ofta än sällan är så fallet, och då kan de gamla pannorna läggas snyggt och säkert på det nyrenoverade undertaket. Det är alltid att föredra att behålla ett gammalt tegeltak som fortfarande kan fylla sin funktion. Det är bra för husets och hela områdets karaktär.

28 Oct 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.