Bygg altan som är klar inför vårsäsongen!

Här vill vi gärna slå ett slag för att se till att bygga sin altan (om du nu funderar på det) innan alla andra gör det. På vårarna brukar hantverkarna få fullt upp med alla veranda- och altanbygganden som villaägare och radhusägare kommer på att de önskar sig. Bor man på en mindre ort, kan det bli svårt att få tag i hantverkare som är lediga och kan arbeta just när man önskar sig det. 

Det krävs inget bygglov – som regel

Det oms gör det behändigt att bygga en altan, är att man inte behöver något bygglov. Här finns det ju undantag, och det är, om det är så att du bestämmer dig för att bygga ett tak över altanen, och kanske glasar in den. Gör du det, blir det i regel en stor förändring av fasaden och då kan du behöva ett bygglov. Det bästa är att alltid ta kontakt med stadsbyggnadsnämnden i din kommun för att ta reda på vad som gäller.

Däremot brukar det sällan vara så att man nekas bygglov för byggandet av en altan. Undantaget kan vara om du bor i ett K-märkt hus, det vill säga att du bor i en fastighet som anses ha ett allmänt intresse av att bevara det som det är, för eftervärlden. Då brukar man inte få bygglov, knappt ens för att byta färg på fasaden, om det inte är så att du kan bevisa att byggnaden har haft den färg som du vill byta till. Då är det viktigt att du kan bevisa husets ursprungliga färg för att du ska få måla om det.

Planera altanen innan bygget

Det bästa är att planera altanen väl innan du skrider till verket. Var kommer solen från? Var är det nära till kök? Hur umgås ni utomhus? Bygg gärna altanen på favoritstället för umgänge utomhus. Skissa på altanen, bestäm material och form. Det man bör tänka på är, kommer altanen att ligga högt ovan marknivån? Då kan du behöva ett staket kring altanen i så fall. Vilket material vill du ha altanen i? De flesta brukar vilja bygga sin altan och däcka över den med träplankor. Men det är ju inte allt. Behöver du bygga en trappa till altanen? Varifrån kommer du att vilja komma till altanen. Det är lika bra att bygga utifrån dina vanor, än att bygga den, för att den ska vara snygg. En altan är bäst när den är anpassad efter era vanor.

26 Feb 2019

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.