Behöver du bättre isolering av bostaden?

Den som har behov av att isolera sin bostad, bör tänka på några olika möjligheter till detta. Grovt räknat, menar man att den allra mesta värmen läcker ut genom ventilerna. Det är ju inte så konstigt då ju ventiler är till för att släppa ut luft och dra in frisk luft.

Utan ventiler, blir hus fulla av fukt och till sist sjuka och obeboeliga för människor. Det andra ställe som luft och inomhusvärme försvinner ut genom, är dörrar och fönster. Ser man till att i första hand både byta ut ventiler och fönster kan man sänka uppvärmningekostnaderna.

FTX-ventiler

Skaffar man sig FTX-aggrergat optimerar man sina ventiler. Dessa aggregat värmer nämligen upp den luft som ventilerna drar in utifrån. Det är ju väsentligt att det kommer in frisk luft in i husen för att de ska må bra. Om den stora mängd som kommer in utifrån är uppvärmd när den landar inomhus, behåller man värmen inomhus bättre. Luftbytet blir bättre än om man enbart har ventiler med självdrag. Man slipper kallras i bostaden. Med FTX-aggregat slipper man ett stort undertryck i huset, och gör att alla slags fläktar som man kanske använder i huset, blir mer effektiva. Enligt Energimyndigheten kan man spara mellan 3.000-6.000 kWh per år för en yta på 130 kvadratmeter (som en normalstor villa), vilket är avsevärt.

Energifönster

Om man samtidigt byter ut sina vanliga fönster till särskilda Energifönster, får man en dubbel effekt, som verkligen isolerar bostaden och behåller värmen inomhus och kylan utomhus. Gör man båda dessa investeringar i sin bostad får man verkligen till en riktig och ordentlig isolering av den. Man kommer att se det när man ska betala räkningen för sin uppvärmning, vilket brukar vara den största utgiftskostnaden för en villa. Vill man samtidigt spara på elkostnaderna bör man egentligen även installera solpaneler på villataket, eller skaffa bergsvärme. Skulle man kunna göra alla dessa investeringar i sin villa, kan man nästan bo gratis, plus att man sparar energi. Och den energi som man använder är till 100 procent förnybar sådan.

Ser man alltså till så att värmen stannar kvar inomhus, istället för att gå ut förlorad genom ventiler och fönster, kan man täcka värmeförlusten med nästan 100 procent. Man räknar med att en tredjedel av uppvärmningen förloras via ventilerna och en fjärdedel går förlorat via fönster och dörrar. Så att byta ut både ventiler och fönster kommer definitivt att isolera värmen inne i villan. Läs mer här om hur man kan byta fönster på: https://www.bytafönster.biz.

14 Jan 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.