Användningsområden för en container

Vad kan man använda en container till och vilka olika typer av container finns det på marknaden? Är det bättre att köpa en container än att hyra och vilka nya användningsområden har upptäckts?

De vanligaste användningsområdena för containers är som emballage vid frakt på havet och via tåg. Det är ett enkelt sätt att skydda godset inuti och samtidigt lätt att hantera vid lastning och lossning med hjälp av kranar, eller någon maskin med gafflar som exempelvis en hjullastare. Ett annat vanligt område är som behållare för avfall inom återvinningsbranschen. Om man har varit på tippen eller på en återvinningsstation så har man stött på avfallscontainers som även finns på större företag och köpcentrum. Men det finns också olika slags containers som oftast används inom byggbranschen. Verktygscontainers är enkla att lasta med företagets verktyg och material och ta med från byggplats till byggplats. Vanligt är också att man använder sig av vipp-containers vilket är en mindre typ av container som kan lastas med ömsom material och avfall och som tömmer sig själv då kortsidan slår emot en annan yta som exempelvis en större avfallscontainer.

Hyra eller köpa

Alla typer av containers går att köpa och det är vanligast att man äger sin egen container om man har ett behov av den under en längre tid eller permanent eftersom det blir billigare i längden. Den enda containern som är vanligast att hyra in är avfallscontainern som oftast ägs av återvinningsbolaget. Eftersom det är en container som töms med jämna mellanrum så är den också mer utsatt för slitage och risk för skador och därför kan man som kund föredra om det är återvinningsbolaget själva som får stå för eventuella underhåll och reparationer.

Nya moderna användningsområden

På senare år har det blivit modernt att köpa begagnade containers och bygga om dem till bostäder, förråd och gäststugor. Söker man på internet efter hus byggda av containers så kommer det upp en mängd olika bilder och beskrivningar på hur man kan göra. Eftersom containers har en naturlig bärighet och är stapelbara så är det ett enkelt och roligt material att arbeta med. Husen lätt kan få mycket ovanliga former, och vem vill inte ha ett unikt hus? Det har även blivit populärt att ta en container och bygga om den till gäststuga eller förråd. På grund av sin stomme och sitt andrahandspris så är alla typer av byggnationer med containers billiga och lagom utmanande för den händige.

3 Aug 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.