Anlita en konsult som kan BIM för byggprojektet

För att göra kostnadseffektiva besparingar i nästa byggprojekt – anlita en konsult som kan BIM. Då kan man lätt visualisera flera delar i kommande byggnation.

Med en ständigt växande teknologi går saker som virtual reality (VR) och artificiell intelligens (AI) fort framåt. Det påverkar många olika branscher på olika sätt, oftast ganska positivt. Inom exempelvis byggbranschen kan man idag visualisera och demonstrera olika kommande byggprojekt. Utvecklingen går ständigt framåt och det har hänt mycket de senaste åren.

En av de saker som hänt inom byggbranschen är BIM som innebär att man modulerar projektet virtuellt. Anlitar man en konsultfirma inom BIM kan de ta in varje komponent inom bygget och lägga till detta i modellen. På detta sätt får man upp en så kallad 5D-modell. Dels kan man se, vända och vrida på modellen i datorn, men man kan också gå in och titta på enskilda detaljer.

BIM – ett program som förutspår framtiden

Det blir enklare att planera när varje aktör ska in i projektet och göra sin del. Tack vare BIM kan man också förutse saker som kan ske med huset över tid. Detta är en av beståndsdelarna i 5D. Då kan man redan innan byggnationen se om det går att byta ut eller ändra den delen av byggnaden till något bättre.

Kostnadsmässigt kan det finnas stora besparingar med BIM. Redan innan byggnationen skulle man kunna ändra på material eller detaljer. Då sparar man in de pengarna redan innan byggnationen istället för att behöva ta den smällen i framtiden.

14 Apr 2023

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.