Överväg en badtunna i vinter

Det svenska vinterklimatet kan vara extremt tärande. Inte nog med att det blir kallt, blåsigt och väldigt mörkt – det handlar dessutom om en årstid som aldrig riktigt vill ta slut. Nej, Kung Bore håller oss i ett järngrepp från november till Mars och där emellan så är det bara att bita ihop. Missförstå oss rätt här; vintern har väldigt många uppsidor också och det finns massor av aktiviteter som vi svenskar kan göra som många andra personer, boende i varmare länder, inte alls har möjlighet att göra. Åka skidor, åka skridskor, ta långa – välklädda – promenader och exempelvis pimpla är typiska exempel på sådana saker.

På det hela taget så tycker vi att många gräver ner sig under vintern och där man ser att kylan får överhanden; särskilt under kvällstid. Det vill säga, så fort mörkret kommer så anser man att dagen är över och i och med att vi har väldigt få soltimmar så maximeras sällan dagarna. Deprimerande, tråkigt och här anser vi att många familjer i Sverige faktiskt har potential att förändra och på ett bättre sätt utmana vintern. Menas här; bor man i ett hus och har en egen tomt så finns det all möjlighet att spendera tid utomhus – även om det är mörkt och även om det handlar om minusgrader.

Vi talar här om att köpa en badtunna och att man genom denna får ytterligare en anledning att njuta av vintern till fullo. En badtunna som dessutom är att anse som en sak att nyttja året-om; den är lika skön att krypa ner i även under sommaren. Men, en vinterdag, minus 20 grader, vind som pinar... Där är en badtunna och ett varmt dopp i en sådan någonting som slår det mesta och det tror vi att de flesta kan föreställa sig.

Frågan är bara hur man ska gå tillväga då det kommer till badtunnan i fråga? Vi ser primärt att man har två stycken alternativ och det ena är väldigt enkelt: man köper en komplett badtunna, man får den levererad och installerad och man betalar lite mer för den lösningen. Lösning nummer två är billigare, men den kräver lite mer förberedelse och den kräver ett visst mått av händighet – man bygger sin egen.

Bygga egen badtunna – att tänka på

Att bygga en egen badtunna är något som är fullt möjligt att göra – men märk väl; vi menar att den bästa lösningen är att köpa färdiga byggsatser och att man därefter på egen hand sätter ihop dessa. Bygger man från grunden och tillverkar alla delar själv så får man räkna med att det A) tar väldigt lång tid B) finns en stor risk för att det blir fel (risk för läckage primärt) och C) att det i slutändan blir dyrare. Byggsatser och egen montering av dessa är att rekommendera och det vi förordar då det kommer till att bygga en egen badtunna.

Några goda råd på vägen och några saker att tänka på finns det dock och vi tänkte ta dessa punktvis.

  • Se till att först och främst välja en badtunna som passar dina egna behov. Felet många gör att man beställer en badtunna av största modell snarare än en lite mindre. Något som blir dyrare och som dessutom tar betydligt längre tid att både värma upp och montera. Beställ en mindre storlek.
  • Om du ska ha din badtunna fristående på tomten så måste du lägga ner lite krut på underarbetet och där du gärna ser till ta professionell hjälp för detta. Din tunna måste stå stabilt.
  • Läs, läs och åter läs. Beställer du en tunna i byggsats så kommer du – naturligtvis – att få utförliga instruktioner kring hur den ska monteras. Följ dem och försök inte att hitta några alternativa lösningar som du tror fungerar bättre. Det kommer de inte att göra.
  • Rätt verktyg. Du kommer att borra, du kommer att skruva och du kommer att mäta. Se till att använda dig av rätt verktyg; det blir både bättre, roligare och du får en betydligt mer hållbar badtunna på köpet.
  • Se över vilken kamin som passar och tänk även på att denna bör isoleras om du ska använda din tunna över hela året. Beställ gärna från samma leverantör.
  • Leverantör. En viktig punkt är att du verkligen beställer en badtunna som håller. Välj en certifierad återförsäljare och fall inte för lockelsen i att jaga den billigaste lösningen. I och med att du kommer att köpa en badtunna i byggsats – och montera den själv - så kommer du att spara in pengar ändå. Du får vad du betalar för.
6 Aug 2016

Välkommen

Välkommen till Bygg Skellefteå - en blogg om byggbranschen. Vi kan allt om tak, golv, kök, badrum och mycket, mycket mer.

Ska du renovera där hemma kommer du har stor nytta av texterna här i vår blogg. Det är erfarna yrkesmän inom en rad olika hantverksområden som kommer med tips.

Vi begränsar oss inte till Skellefteå utan skriver om byggande i hela landet! Inte minst om Stockholm och andra större städer där det kan vara svårt att få tag i bra hantverkare.